Notater |
- [En slægt Larsen fra Biersted sogn]:
Mads Nielsen fik i 1772 fæstebrev paa en gaard i Fristrup, som han dog sandsynligvis har overtaget fæstet paa ved vielsen. Gaarden hørte under Birkelse og er i dette gods' jordebog fra 1788 opført med et hartkorn paa 4 tdr. l skp. l fjdk. l 7/20 alb.
I folketællingen 1787 for Fristrup er Mads Nielsen og hustru opført paa gaarden med børnene Christen, 14 aar, Birthe (Ane 13), 13 aar, Margrete, 9 aar, og Peder, 8 aar gammel. Herudover var to tjenestefolk. I folketællingen 1801 nævnes ægteparret atter paa gaarden, og de hjemmeboende børn var da Birthe, Margrete og Peder, og skønt alle 3 var voksne og vel har hjulpet til med gaardens drift, saa havde man dog stadig 2 tjenestefolk. Den ældste søn Christen nævnes ikke i folketællingen 1801, og da han heller ikke nævnes paa skiftet efter faderen i 1803, maa han være afgaaet ved døden forinden.
Den 21. august 1803 afholdtes skifte efter Mads Nielsen mellem enken og børnene Birthe, der nu var gift med Søren Andersen paa Bjerget, Margrete. 26 aar, og Peder, 24 aar gammel. Som værge for de to ugifte blev antaget ders farbror gaardmand Anders Nielsen paa Bjerget, medens enken som sin lavværge benyttede gaardmand Jens Jensen i Fristrup. Af effekter i boet kan nævnes:
I dagligstuen: et 24-timers stueur i futeral, 3 rdr., en kakkelovn til 7 rdr., en spinderok, en fyrretræskiste, som indeholdt enken s linklæder, og to alkove-sengesteder med tilhørende sengetøj, hvoraf det dyreste styk- ke sengetøj var en rød- og blaastribet olmerdugsoverdyne til 4 rdr. i storstuen: en egetræsdragkiste, som tilhørte datteren Margrete, en grønmalet fyrretræskiste tilhørende sønnen Peder, et fyrretræsskab med laas og nøgle, en brunmalet fyrretræskiste, som indeholdt enkens garderobe, et indmuret skab, som blot indeholdt to tallerkner, nogle trækopper og noget "ragelse", en tabulet, hvori var tre gamle salmebøger, en tinlyse- stage, en flaske, tre glas, en kovse, et krus med tinlaag, to tinsmørbrikker og en lygte, og endelig to sengesteder med tilhørende sengetøj.
I det vestre kammer nævnes en brunmalet fyrretræskiste som tilhørte tjenestekarlen Jens Christensen, et egetræsskrin og en fyrretræsdragkiste tilhørende tjenestepigen Mette Pedersdatter, et opslaaet sengested med tilhørende sengetøj og endelig afdødes fyrretræskiste indeholdende hans garderobe, hvoriblandt kan nævnes en blaa vadmelskjol, en vadmelstrøje med metalknapper, en hvid vadmelskjol, en brun vadmelstrøje med Sølvknap- per, en ulden damasktrøje, to brøstduge, to stribede undertrøjer med metalknapper, et par nye skindbukser, et par blaa vadmelsbukser, en skind- trøje med metalknapper, endnu en skindtrøje med brøstdug og bukser, en graa vadrnelskjol, en blaa trøje, en stribet undertrøje, endnu en brøstdug, en ny sort filthat, en gammel filthat, tre par uldne strømper, to par vanter, fire hørgarnsskjorter, fire blaargarnsskjorter, et brunt silketørklæde, to blaaternede tørklæder, tre hørgarnskraver, to par hørgarnsærmer, to b1aa strikkede luer og ethatteslag samt et par støvler og et par træ- sko, alt i alt en efter den tids forhold temmelig omfattende garderobe.
I gaardens bryggers nævnes bl.a. en stor kobberkedel paa 3 fjerdings rum, vurderet til 12 rdr., og af besætning paa gaarden var der otte heste et føl, fire køer, to kvier, fem stude, en tyr, tre kalve, seks faar med fire lam, en so med fire grise og syv gæs, medens der af redskaber bl.a. nævnes tre vogne, to plove og to harver. Endelig kan oplyses, at der paa gaardens loft fandtes l td. rug, 2 tdr. blandkorn og 6 skpr. malt, medens laden indeholdt et gulv rug, 5 gulve byg, 2½ gulv blandet korn og ½ gulv havre.
Hos gaardmand Lars Jensen paa Røn havde afdøde et tilgodehavende paa 2 rdr., medens tjenestekarl Jens Aabye i Røgild skyldte ham 2 rdr. 4 mk. og gaardmand Anders Gregersens enke 2 rdr.
Boets samlede aktiver androg 256 rdr., og man gik derefter igang med at opregne passiverne. Først fremlagdes afdødes revers-fæstebrev af 28. september 1772, i henhold til hvilket han skulle svare til alt, som var blevet ham overdraget. Der blev derfor nu foretaget et syn over bygningernes tilstand, og vurderingsmændene naaede frem til reparationsomkostninger paa 182 rdr. Hertil kom herskabetskrav paa den besætning og de redskaber, som oprindelig havde været paa gaarden, og som ifølge vurderingsmændenes beregning naaede helt op paa 144 rdr. Herskabets samlede krav i boet var saaledes alene paa 326 rdr., men denne fordring blev efter en udsættelse af skiftet underkendt og i stedet blot sat til 190 rdr., hvorefter de samlede passiver androg 200 rdr. Der blev saaledes 56 rdr. til arv og deling.
|