- Med Jørgen Erichsen Hundevads ældste og tredieældste søn - Erich og Jørgen - forlader en del af slægten bondestanden. De flytter nemlig begge til Haderslev, som deres farfar havde gjort, og de får begge borgerskab som skippere med adresse på Slotsgrunden.
Erich Hundevad, med tilnavnet senior (hans bror hed også Erich, idet de er opkaldt efter henholdsvis farfar og morfar), må være født 1678- 79, fordi han i 1749 ses som vidne på Haderslev herredsting, hvor det oplyses, at han er 70 år gammel.
At han er født på Avnegård bekræftes, da sognefoged Erich Jørgensen Kylling, Ørby, i 1730 sender en ladning gods med "sin bror Erich Hundevad seniors" skib "Nordstjernen" til København. Hertugdørnmerne blev på den tid betragtet som udland i forhold til Kongeriget, og alle varer skulle anmeldes på herredstinget i Haderslev, før de måtte udføres. Skibet forliste ved Klinte havn på Gotland i 1736, men vraget og noget af godset blev reddet.
Erich Hundevad senior indgår 31. maj 1709 en ægteskabskontrakt, 12 ifølge hvilken han får skøde på sin svigermors ejendom på Slots grunden ved ægteskab med Anna Christina Willumsdatter Biørnsen, datter af. Biørnsen og Ellen N.N.
Erich Hundevad bebor dog allerede 1708 huset, der er på to etager med stald, gårdsplads og indkørsel, og til huset hører en lille kålgård (have). Huset ligger ifølge kilden mellem Hans Greves hus til øst og Lorenz Nygårds til vest, og omfatter et grundstykke fra gaden og ned til graven, som det nu er bebygget, beplanket og bestablet, som der står. Ifølge beskrivelsen må det dreje sig om en ejendom, der befinder sig på nordsiden af den østlige del af Slotsgade eller den del af Naffet, der ligger mellem Slotsgrunden og Allegade, idet den omtalte grav kun kan være den grav, som forbandt dammen med fjorden via Bispebro, Gravene og Jomfrustien.
For denne ejendom betaler Erich Hundevad 24 sk. i ejendomsskat (Grundheur) samt 4 rd. i contribution. Husets forrige besidder var salig doktor Grube, hvis enke nu bor her, men er fattig. Hun dør 1721, idet der dette år ringes med kirkens klokker til hendes begravelse. Denne enke må uden tvivl være identisk med Willum Biørnsens enke Ellen N.N., idet det netop af den omtalte ægteskabskontrakt fra 1709 fremgår, at Erich Hundevads svigermor er dybt forgældet. Willum Biørnsen er død før 5. juni 1700,15 så der er rigeligt plads til et nyt ægteskab med omtalte doktor Grube for enken.
Erich Hundevad får sin brud knap et år efter kontraktens indgåelse, idet der d. 13. februar 1710 endelig ringes med Marie kirkes klokker til bryllup. Ægteskabet varede til 1730, hvor Anna Christina Biørnsen dør fra tre børn. Tre andre er døde tidligere.
1734 har Erich Hundevad formentlig indgået et nyt ægteskab, idet skipper og købmand Jes Kehlet, Slotsgrunden, indsættes som formynder for den yngste datter Anna Christina født 1719, de to søskende er myndige. Denne eventuelle anden hustru er i øvrigt ukendt.
Erich Hundevad senior dør lillejuleaften 1752
Hans hus på Slotsgrunden ses 1752 at være overtaget af skipper Andreas Jacobsen, der som tidligere nævnt, 1741 er blevet gift ind i Hundevad-slægten, idet han gifter sig med Marin, Jørgen Clausen Hundevads yngste datter.
Erich Hundevads tre børn blev alle i Haderslev.
1) Den ældste datter Ellen er formentlig født ca. 1711 og efter god, gammel skik opkaldt efter sin mormor. Hun er først på året 1734 blevet gift med tobakspindersvend Jacob Jacobsen i Haderslev. Han dør 1759 og begraves på Klosterets kirkegård, kirkebogen fortæller, at han var arm dvs. fattig. Han var søn af skipper Jacob Jacobsen (død før 1708) og Ellen Matzdatter (død 1731) på Slots grunden. Om Ellen og deres eventuelle børn er kilderne tavse.
2) Erich (Erichsen) Hundevad junior er født 1712 og dør før 1771. Han bliver købmand i Haderslev. 1752 bor også han på Slotsgrunden i sin svigerfar købmand Mathias Nissens (død før 1743) tidligere hus. Sidst på året 1748 er Erich Hundevad junior blevet gift med jomfru Maria Margretha Nissen, født 1720 og død 1783, 62 år gammel.
3) Anna Christina Hundevad bliver ca. 1737 gift med Claus Nielsen, skipper og borger på Slotsgrunden. Han kaldes senere Claus Nielsen Hundevad, og er søn af Niels Petersen (1674-1751) og Anna Clausdatter (født 1679), der var gårdfæstere i Åstrup. Claus Nielsen er født 1707 og dør 1760, hvor han begraves i stilhed kl. 5 om morgenen på Set. Marie kirkegård i Haderslev. Anna Christina Hundevad gifter sig igen 1763, ved huscopulation, (dvs. en vielse foretaget i hjemmet), med Anker Jørgensen af Bæk, Vonsbæk sogn. Hun dør knap 10 år senere i Haderslev, 54 år gammel og efterlader sig kun sønnen Erich Clausen Hundevad, deputeret borger boende på Slotsgrunden. Han bliver 1774 gift med Anna Sophie Carstensen (1745-78), datter af tobakspinder, og ligeledes deputeret borger i Haderslev, Herman Carstensen (1714-88) og Metta Maria Marckmann fra Sønderborg (1720-82).
|