Maren Greigsdatter

Maren Greigsdatter[1]

Kvinde 1704 - 1786  (82 år)

 Set As Default Person    

Personlige oplysninger    |    Kilder    |    Begivenhedskort    |    Alle    |    PDF

  • Navn Maren Greigsdatter 
    Slægtskabmed Anna Jørgine Jørgensen
    Fødsel 1 mar. 1704  Åstorp, Taps sogn, Vejle amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Køn Kvinde 
    Historie Lauritz Nissen og Maren Greigsdatter  [2
    • Ved faderens død i 1713 var den ældste søn, Lauritz Nissen, omkring 21 år gammel, og der var en udbredt tradition for, at hvervet som sognefoged gik i arv fra far til søn. Det kunne selvfølgelig hænde, at der ikke var nogle myndige sønner, når en sognefoged døde, og det var så ikke ualmindeligt, at enken efter sognefogeden varetog jobbet indtil en søn kunne overtage det.
      Om den 21-årige Lauritz Nissen allerede i 1713 blev sognefoged efter sin far, eller om enken Bodel Rasmusdatter Arnkiel varetog hvervet i en periode, synes ikke klart. Men det er sikkert, at Lauritz Nissen endte som sognefoged og gårdmand i Agtrup lige som sin fader, samt at han boede på "Sognefogedgården".
      Omkring 27 år gammel besluttede Lauritz sig for at gifte sig, og også med hensyn til sin hustrus alder fulgte han i sin faders fodspor. Den 13. juni 1719 blev Lauritz gift med den kun 15-årige Maren Nisdatter, om hvem vi kun ved, at hun blev født i 1704 som datter af "gårdmand Nis Sørensen i Ostorp udi Taps sogn og hustru, Maren".
      Lauritz Nissen blev gift omkring det tidspunkt, hvor en kontroversiel landmåling fandt sted i sognet, og det er rimeligt at antage, at den unge Lauritz som (kommende) sognefoged var engageret i denne sag.
      Efterhånden som skatterne var steget, var kravet om mere retfærdige skatter på gårdene blevet øget. Tidligere havde gårdens størrelse været grundlaget for skatten, men disse størrelser var blevet fastsatte mere eller mindre tilfældigt gennem årene. I slutningen af 1600-tallet tog man derfor fat på en egentlig opmåling af gårdene. Gennem fastsættelse af gårdenes areal og ydeevne blev de såkaldte hartkorn fastlagt som måleenhed for den skat, gårdene skulle betale.
      I 1788 var matrikuleringen af kongeriget færdig, og man kunne lave den endelige matrikel. I Haderslev amt (altså i hertugdømmet Slesvig) skete der ligeledes en opmåling af gårdene i 1714-15. Disse opmålinger blev fulgt op af yderligere opmålinger kort tid senere, i 1716-18. De sidstnævnte opmålinger viste sig at være kontroversielle, idet der tilsyneladende ikke forelå nogen kongelig befaling om et sådant arbejde.
      Landmålingerne blev øjensynligt iværksat af amtsforvalteren i Haderslev amt, B. Bentsen, idet der senere blev klaget over ham: "Han har i Tyrstrup og Gram Herreder på egen hånd påbudt og foranstaltet en landmåling, uanset at flere af de daværende undersåtter havde ansøgt om forskånelse for en sådan, fordi de havde bragt i erfaring, at den ikke kunne gennemføres i de andre kirkesogne. Hvilket havde påført undersåtterne mange 1000 rigsdalers udgift til ingen nytte". Bentsen havde således uden hjemmel foretaget landmålingen og ovenikøbet selv inddrevet betalingen for denne.
      Landmålingen var generelt blevet foretaget uden befolkningens accept, og i nogle sogne bad man direkte om at måtte blive fri. Landmåleren indfandt sig dog alligevel. I Agtrup, hvor Lauritz Nissen havde sin gård, havde en enkelt gårdmand anmodet om en opmåling af landsbyen - øjensynligt med en formodning om at blive skatteansat noget lavere - så også her dukkede landmåleren op. De øvrige landmænd bad om at blive fri for hans opmåling, men de fik svaret, at "selv når kun én beder om det, må han vel have ret til en opmåling".
      Landmålingerne påførte beboerne en række udgifter, og det var først og fremmest disse, der fik sindene i kog. Almindeligvis måtte man betale 36 skilling pr. otting til landmåleren selv, 12 skilling til hans karl samt dagligt stille 5-6 karle til rådighed foruden heste og kostpenge. Når landmålingen så kunne tage 10 uger i et sogn, kunne dette blive til en betragtelig regning.
      Lauritz Nissen og Maren Nisdatter fik i hvert fald 3 børn. Sønnen Nis Lauritzen blev født i Agtrup i marts 1722, mens to døtre, Anna Maria Lauritzdatter og Bol Lauritzdatter blev født i henholdsvis april 1729 og december 1736. Anna Maria blev i 1750 gift med Simon Lassen fra Grønninghoved i Vestrup sogn.
      I maj 1747 døde Lauritz Nissen i Agtrup i en alder af ca. 55 år, og han blev overlevet af sin unge hustru, der på dette tidspunkt kun var 42 år. Hun døde først i 1786, 82 år gammel. Faderen var sognefoged lige til sin død i 1747, og den ældste søn, Nis Lauritzen, var 25 år gammel på dette tidspunkt. Endnu en gang gik embedet som sognefoged samt "Sognefogedgården" i arv fra far til søn. Nis Lauritzen startede i embedet straks efter faderen død, og han blev således i hvert fald 3. generation i familien, der var sognefoged i Agtrup.

      (Denne forstælling er skrevet af Per Andersen i 'Fra hvide til Hundevad')
    Død 12 nov. 1786  Agtrup, Sønder Bjert sogn, Vejle amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    • Side 179+180.
      Maren, afgangen gårdmand Lars Nissens enke i Agtrup, ægte datter af fordum Nis Sørensen, en gårdmand, og fordum Maren Nisses, født i Åstorp, Taps Sogn den 11. marts 1704. Begav sig i ægteskab 1720 i juli måned med gårdmand Lars Nissen i Agtrup, som døde 1747. Efterlader af samme ægteskab tvende børn:
      1. En datter Anna, som bor i Grønninghoved og er enke efter hendes afdøde mand Simon Lausen, en husmand sammesteds, som er død for kort tid siden.
      2. En datter Bodil, gift med Peder Jepsen, en gårdmand i Grønninghoved.
      Af hendes afdøde søn, Nis Larsen, som var en gårdmand i Agtrup, 2 børn: 1. En datter Elsa, gift med Paul Hansen, en gårdmand i Skibelund. 2. En datter Lisbeth, gift med Jørgen Olufsen, en gårdmand i Binderup.
      82 år 8 måneder gammel. Blev begravet i kirken.

      (Tak til Aage og Birthe Clausen for at have samlet ovenstående information)
    Begravelse 18 nov. 1786  Sønder Bjert kirke, Sønder Bjert sogn, Vejle amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    • Blev begravet i kirken.
    Person-ID I4809  weikop | Munch grenen
    Sidst ændret 30 jun. 2020 

    Far Nis Sørensen,   f. ca. 1680   d. Ja, dato ukendt 
    Mor Maren,   f. ca. 1680   d. Ja, dato ukendt 
    Ægteskab Ja, dato ukendt 
    Børn
    +1. Maren Greigsdatter,   f. 1 mar. 1704, Åstorp, Taps sogn, Vejle amt Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 12 nov. 1786, Agtrup, Sønder Bjert sogn, Vejle amt Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 82 år)
     
    Familie-ID F1686  Gruppeskema  |  Familietavle

    Familie Lauritz Nissen,   f. ca. 1692   d. maj 1747, Gård 19 (nu nedlagt), Agtrup, Sønder Bjert sogn, Vejle amt Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder 55 år) 
    Ægteskab 13 jun. 1719  Sønder Bjert kirke, Sønder Bjert sogn, Vejle amt Find alle personer med begivenheder på dette sted  [3
    • Side 91
      Ved vielsen Laurids Nisson
      Ved vielsen Maren Nisdatter af Åstorp, Taps Sogn. Faderen Nis Gregersen.
    Børn 
    +1. Nis Lauritzen,   f. 8 mar. 1722, Gård 19 (nu nedlagt), Agtrup, Sønder Bjert sogn, Vejle amt Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 5 mar. 1768, Agtrup, Sønder Bjert sogn, Vejle amt Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder 45 år)
     2. Anna Maria Lauritzdatter,   f. apr. 1729   d. eft. 1788 (Alder 59 år)
     3. Bodild Lauritzdatter,   f. 18 maj 1735   d. Ja, dato ukendt
    Familie-ID F1533  Gruppeskema  |  Familietavle
    Sidst ændret 30 jun. 2020 

  • Begivenhedskort
    Link til Google MapsFødsel - 1 mar. 1704 - Åstorp, Taps sogn, Vejle amt Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - 12 nov. 1786 - Agtrup, Sønder Bjert sogn, Vejle amt Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 

  • Kilder 
    1. [S778] Aage og Birthe Clausen, Aage og Birthe Clausen (ABCbellevue.dk), 30 jun. 2020, https://abcbellevue.dk/ABClausen/11142.html (Troværdighed: 3).

    2. [S802] Per Andersen, Fra Hvide til Hundevad 1993, incl. 1996 rettelser, 27 jul. 2020, Side 105-117, hvor Per Andersen beskriver Lauritzen slægten, B0007. (Troværdighed: 3).

    3. [S778] Aage og Birthe Clausen, Aage og Birthe Clausen (ABCbellevue.dk), 28 jun. 2020, https://abcbellevue.dk/ABClausen/11141.html Angivet til side 91 i kirkebogen Aage og Birthe angiver at have anvendt kilden: ønder Bjert Sogn, V. Uldall Juhl, Sønder Bjert Sogn (Konrad Jørgensens Bogtrykkeri A/S, Kolding, 1968). (Troværdighed: 3).