- Peder Andersen er født ca. 1684, men man ved ikke hvor. Det samme gælder hans hustru, Karen Wollesdatter, der er født ca. 1680. Men da den søn, der senere overtager gaarden, henter sin kone, som forøvrigt er af Hundevad-slægten, fra Haderslev Næs, og da efterslægt paa gaarden senere tager navnet Hundevad som slægtsnavn, maa man gaa ud fra, at Per Andersen og/eller hans hustru kommer fra de kanter, altsaa Haderslev herred, jfr. dog senere.
Af een eller anden grund opgiver ejeren af Gård nr 10 i Binderup, Rasmus Nissen Taarning, halvgaarden, for i 1715 fæstes den til Per Andersen.
I forbindelse med sønnens overtagelse af fæstet fremgaar det, at Peder Andersens fæste er fra 1715, og at indfæstningen da var 2 rdl.
At det er Rasmus Taarnings halvdel af den hele 'Gaard nr. 10', som Per Andersen overtager, fremgaar af beskrivelsen af den anden halvdel, idet det der fastslås, at Jørgen Olufsens halvdel er overtaget af Greis Jensen.
Af Brøderegisteret i amtsregnskaberne for 1733 fremgaar det, at Peder Andersen har været Helligdagsfoged: "Anna Urbens Datter er blevet besovet af Niels Jensen, en Jyllandskarl. Peder Andersen loved for .... til .... hun er siden død og har intet efterladt. Bertel Hansen ("Binderuplund") er ansvarlig for Karlens Brøde, fordi han godvillig har givet Karlen sin Løn, da han dog vidste om Besvangringen. Helligdagsfoged Peder Andersen svarer ligeledes Brøde (3 rdl), fordi han det ej til hr. Krigs Commissarie har angiven."
Nævnte Anne Urbensdatter var datter af kaadner Urben Pedersen i Binderup og var døbt 8.11.1707, og hun blev begravet 4.11.1733 - altså knap 26 aar gammel Hun blev tidligt faderløs, idet Urben blev begravet 8.1.1713 kun 39 aar gammel. En fødsel eller begravelse af hendes - eventuelt dødfødte - barn er ikke noteret i kirkebogen. Hun kan muligvis være død inden barnets fødsel.
Peder optræder iøvrigt flere gange i Brøderegisteret men alle gange sammen med andre af Binderups gaardmænd:
- 1733: 1 rdl. fordi han sammen med andre gaardmænd "udi Synderhaug uden Vedtagelse med samtlige Lodsejere deris Bester har indslag."
- 1742: 4 sk. fordi han sammen med andre gaardmænd ej var mødt med deres "Quiterings Bøger".
- 1759: 4 sk. fordi han sammen med andre gaardmænd maa bøde for samme forseelse
- 1759: 8 sk. fordi han sammen med andre gaardmænd ikke mødt paa tinge "at svare Mr. Bendix Holst til sin Contraventions-Klage .... ifølge den udgangne Stævnings Tilhold".
Iflg. Skyld- og Panteprotokollen maa Peder Andersen 9,10.1747 låne 33 rdl. af Ancker Jensen Wyff fra Warmark. Denne er iøvrigt søn af gaardmand Jens Hansen Wiif paa "Binderupgaard" og barnebarn af den gamle sognefoged for Bjert sogn, Ancker Pedersen.
Vender vi tilbage til spørgsmålet om Peder Andersens oprindelse, saa finder man følgende oplysninger:
- Af Skyld- og Panteprotokollen for Tyrstrup Herred fremgaar, at der 11.9.1730 udstedes et dokument mellem Hans Erichsens enke, Else, i Hejls og de efterladte børn, hvor Per Andersen i Binderup er formynder for datteren Johanne Hansdatter, 22 aar gammel.
- Der er en arvesag ved Tyrstrup Herredsting 18.9.1759 efter Ingeborg Friderichs, der døde i Aabenrade. Her ansættes 4 sandhedsvidner, herunder sognefoged Jørgen Clausen af Hejls 63 aar og Peder Andersen af Binderup 75 aar.
Naar man bliver formynder eller optræder som sandhedsvidne i arvesager, maa man formode, at den pågældende på en eller anden måde er "i slægt" og her knyttes Per Andersen altsaa til Hejls.
Iflg. Bodil Clausens "Gaarde i Haderslev og Tyrstrup Herreder 1531-1753" døde Hans Erichsen i Hejls i 1729 og var fæster af en halvgaard og et toftegods, og han var ca. 1701 blevet gift med Elsa Cathrine med ukendt patronym. En svigersøn, gift med datteren Karen, overtager de to ejendomme.
Gaard nr. 1 i Hejls fæstes 1689 af Anders Simensen - der var fra Bjert sogn - og 2 sønner, Niels og Claus faar derefter gaarden delt op i 2 halvgaarde, som dog samles igen i 1717 af Claus, hvis søn Jørgen Clausen - senere sognefoged - fra 1737 staar som fæster iflg. jordebogen. Peder kan være en yngre broder til Niels og Claus, som saa faar en halvgaard i Binderup efter et tip fra farfaderens slægt i Bjert sogn. Dette kan forklare, at Per Andersen og Jørgen Clausen er sammen som sandhedsvidne i den nævnte arvesag - men en dokumentation findes dog ikke.
Per Andersen dør 19.8.1761 paa gaarden 77 aar gammel, men forinden er hustruen, Karen Wollesdatter, død 22.4.1759 79 aar gammel. Men allerede i 1758 er gårdens fæste overgået til den næstældste søn, Wolle (Oluf) Pedersen. (Den ældste søn var blevet gift ind paa "Egelund").
I ægteskabet fødstes 4 børn:
- Ane Pedersdatter (1714-1778), der blev gift med husmand i Binderup Jens Christensen
- Anders Pedersen (1716-1800), der bliver gift med Maren Christine Hansdatter paa "Egelund", som han overtager
- Wolle Pedersen (1719-1781), der bliver gift med Anne Kirstine Hansdatter, og som overtager sin fødegaard
- Peder Pedersen (1722- ? ), hvis skæbne ikke kendes.
(Tak til Ole Henrik Toftegaard for ovenstående fra 'Gårdene i landsbyen Binderup, Sdr. Bjert sogn')
|