Jacob Fabricius

Jacob Fabricius[1, 2]

Mand 1508 - 1564  (56 år) Magister & Professor i Latin & Professor i pædagogik & Professor i fysik & Sognepræst

 Set As Default Person    

Personlige oplysninger    |    Kilder    |    Begivenhedskort    |    Alle    |    PDF

  • Navn Jacob Fabricius 
    Slægtskabmed Anna Jørgine Jørgensen
    Fødsel 1508  Øsby sogn, Haderslev amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Køn Mand 
    Uddannelse 1532  Wittenberg universitet, Wittenberg, Tyskland Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Immatrikuleret ved universitetet i Wittenberg 
    Beskæftigelse 1536  Wittenberg universitet, Wittenberg, Tyskland Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Magister 
    Beskæftigelse 1538  Københavns universitet, København Find alle personer med begivenheder på dette sted  [3
    Professor i Latin 
    Beskæftigelse 1539  Københavns universitet, København Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Professor i pædagogik 
    Beskæftigelse fra 1540 til 1545  Københavns universitet, København Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Professor i fysik 
    Beskæftigelse 1550  Øsby sogn, Haderslev amt Find alle personer med begivenheder på dette sted  [1
    Sognepræst 
    Historie Philip Jacobsen Fabricius' herkomst  [4
    • Gennem ægteskabet mellem Philip Jacobsen Fabricius og Anna Jørgensdatter Boysen blev der skabt en forbindelse mellem to danske præstesiægter. Philips far var nemlig Jacob Fabricius, der var en fremtrædende person.

      Jacob Fabricius blev født i 1508 i Sønderjylland, muligvis som søn af den daværende sognepræst i Øsby, Johannes Schmidt (Fabricius er den latinske form for Schmidt).

      I 1532 blev Jacob immatrikuleret ved universitetet i Wittenberg, og han blev i 1536 magister der. Kong Christian den 3. kendte formodentlig Jacob Fabricius og hans familie fra sin tid som hertug på Haderslevhus, og kongen hentede derfor Jacob til Københavns Universitet. Det skete omkring det tidspunkt, hvor Københavns Universitet blev genoprettet som luthersk universitet i 1539. Jacob Fabricius blev professor i pædagogik, dog kun på halv professorløn.

      Efter, at Jørgen Lorentzen Boye i 1540 overtog denne stilling, blev Jacob Fabricius professor i fysik og desuden rentemester (ansvar for økonomien) og tilsynsmand ved universitetets bygninger.

      I 1545 blev Jacob Fabricius suspenderet fra sin stilling ved universitetet, angiveligt på grund af manglende evne til at samarbejde med de andre professorer, manglende flid, for en professor usømmelig klædedragt og mistanke om et forhold til en kvinde af et suspekt rygte. Mon ikke det sidste var det egentlige ankepunkt, mens de øvrige årsager officielt skulle have skylden. Da han fratrådte sin stilling var han ikke i stand til at aflægge regnskab. Der blev klaget over dette, og kongen sørgede derfor for, at statholderen på Københavns slot gennemgik regnskaberne. Det viste sig dog, at Jacob Fabricius ikke skyldte universitetet noget - tværtimod havde han 330 daler til gode.

      Kongen gav Jacob lov til igen at komme til universitetet i 1547, hvis de øvrige professorer samtykkede. Det gjorde de, og snart var Jacob igen involveret i universitetet økonomiske anliggender. Han var blandt andet den ene af universitetets to forhandlere ved fastsættelsen af lejemålene for universitetets besiddelser i København.

      Generelt var Jacob Fabricius nok bedre egnet til at håndtere praktiske og økonomiske forhold end til det videnskabelig arbejde. Tit nævnes hans navn i forbindelse med universitetets økonomi, mens han ikke efterlod sig nogle videnskabelige skrifter af betydning.
      Omkring 1549 kaldte hertug Hans ham til Sønderjylland som sognepræst ved Øsby. Hvornår han tiltrådte denne stilling ved vi ikke med bestemthed, men han nævnes i hvert fald i Øsby i 1551.

      Også som præst i Øsby lod det til, at Jacob Fabricius udfoldede sine interesser på det økonomiske område. Der blev nemlig her klaget over hans pengebegærlighed, omend det også siges, at han forbedrede sig noget i sin alderdom.

      Nogle mener, at Jacob Fabricius først var gift med Catharine, der skulle være en søster til hans ven fra universitetet, Jørgen Lorentzen Boye og datter af Lorentz Boye, sognepræsterne i Sdr. Vilstrup. Men dette synes ikke at være korrekt. Derimod synes det sikkert, at han blev gift med Anna, med hvem han fik ikke mindre end 11 børn.

      Jacob Fabricius var sognepræst i Sdr. Vilstrup til sin død den 26. november 1564. Efter hans død giftede hans enke, Anne, sig igen med hans efterfølger som sognepræst i Øsby, Hans Strömesen.


      (Tak til Per Andersen har fundet al ovenstående information)
    Død 26 nov. 1564  Øsby sogn, Haderslev amt Find alle personer med begivenheder på dette sted  [5
    Begravelse 28 nov. 1564  Øsby kirke, Øsby sogn, Haderslev amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Historie 1566  Øsby kirke, Øsby sogn, Haderslev amt Find alle personer med begivenheder på dette sted  [6
    Historien om den vanvittige præst i Øsby 
    • Historien om den vanvittige præst i Øsby giver et sjældent detaljeret indblik i en sag, der afspejler nogle af de nye forhold, Reformationen skabte for kirken.

      Det, at præster måtte gifte sig, var noget forholdsvis nyt i Sønderjylland, da Øsby Sogn i 1560´erne for første gang stod med en præsteenke. Hun hed Anna Fabricius, og sammen med sine børn boede hun fortsat i præstegården og levede af de indtægter, som tilfaldt sognets præst for at passe sit embede. Nu var problemet jo bare, at ingen præst passede et embede i sognet længere, men så længe menigheden ikke havde fået afklaret spørgsmålet om, hvad der skulle ske med præsteenken, kunne den ikke indsætte en ny præst. Ingen ledig præstegård, ingen ny præst.

      Præsters ret og pligt til at leve i ægteskab var blevet indført omkring 40 år tidligere, i 1520'erne, hvor hertug Christian 3. i Haderslev havde gennemført Reformationen i området. Faktisk var Haderslev det første sted i hele Danmark, som gik bort fra den gamle katolske tro og over til den form for kristendom, der blev prædiket af Martin Luther – det er denne overgang, der kaldes Reformationen: Kirken skulle ikke længere styres af paven, men af den lokale fyrste, og synder skulle man ikke længere kunne betale sig fra ved at købe afladsbreve. Det var nogle af Martin Luthers centrale synspunkter.

      Da Reformationen blev gennemført i Haderslev-området, hed præsten i Øsby Johannes Fabricius. Han var blandt andet ansvarlig for den store ombygning af kirken, der gav koret og skibet den nuværende imponerende højde. Johannes Fabricius var blandt de ivrige tilhængere af Martin Luther, og han havde formentlig allerede giftet sig, inden Reformationen kom til Haderslev. Ved Reformationen blev Johannes Fabricius af hertugen udpeget til en slags overpræst, der skulle tilse, at områdets øvrige præster praktiserede kristendommen som foreskrevet af Martin Luther. Sammen med sin hustru havde Johannes Fabricius sønnen Jacob, som blev sendt på universitetet i Wittenberg, højborgen for den lutherske lære. Efter studierne i 1530'erne vendte Jacob Fabricius tilbage til Danmark og blev professor ved Københavns Universitet i 1540'erne. I 1549 må hans far enten være blevet pensioneret eller død, for dette år forlod Jacob Fabricius hovedstaden for at blive præst i Øsby. Først giftede han sig med en præstedatter fra Vilstrup, Katharina, men da hun døde, giftede han sig med Anna.

      Så var det, at Jacob Fabricius selv gik hen og døde, og Anna Fabricius stod tilbage som præsteenke. Nu udtænkte menigheden i Øsby Sogn en ordning, som på papiret så fordelagtig ud for alle parter. En ny præst skulle indsættes i kirken, og denne præst skulle giftes med præsteenken. Således skulle den nye præst, og ikke menigheden, tage sig af enken og hendes børn. Menigheden fandt da en kandidat til embedet, som Anna Fabricius kunne overtales til at gifte sig med.

      Den nye præst blev Hans Strømesen, der stammede fra Haderslev, og i marts 1566 blev han, som aftalt, viet med sin forgængers enke. Vielsen, der foregik i Øsby Kirke, stod præsten i Starup for. Der gik dog ikke længe, før det gik op for menigheden i Øsby og alle andre i Haderslev-området, at man havde købt katten i sækken. Allerede i april fortælles det nemlig, at den nye præst i Øsby er blevet syg, og i maj måned præciseres det, at han er blevet "… grebet af et svært vanvid og raseri…" og er blevet set løbe afklædt rundt om springvandet i Haderslev, ikke iført andet end en særk. Sommeren igennem fulgte lignende udskejelser, og det stod nu klart, at den nye præst i Øsby var blevet vanvittig. De ansvarlige for hans indsættelse fortrød deres beslutning, men den stod ikke længere til at ændre.

      Det er uvist, hvornår Hans Strømesen ikke længere var i stand til at passe sit embede som præst, men det var formentlig allerede i 1566. I 1570 fremgår det, at Anna Fabricius havde ansat en kapellan ved navn Jens til at varetage sin syge mands præstegerning, mens hun passede ham derhjemme og håbede på hans helbredelse. Menigheden i Øsby var dog ikke begejstrede for denne ordning, og i et brev til hertugen i Haderslev, Hans den Ældre, beskrev Anna Fabricius, hvorledes folk i sognet ville have en ny præst og sætte hende og børnene på gaden. I de næste fem år blev sagen taget op med jævne mellemrum i breve til hertugen.

      Pudsigt er det, at alt imens menigheden i de første par år ville af med Strømesen og have indsat en ny præst, vender den på en tallerken og vil pludselig gerne beholde Strømesen og kapellanen Jens. I 1575 kommer efter alt at dømme forklaringen på dette skifte. Hertugen havde nemlig fået den idé, at han ville indsætte vicerektoren på latinskolen i Haderslev, Knud Bramsen, som præst i Øsby. Det var menigheden meget imod, hvilket formentlig hang sammen med, at den forestillede sig, at Knud Bramsen blot ville bruge præsteembedet i Øsby som indtægtskilde. Måske ville han ligefrem selv blive boende i Haderslev og blot ansætte en ny kapellan til at passe de kirkelige pligter i Øsby. Da fandt menigheden trods alt den eksisterende ordning bedre – og det kunne jo endnu være, at den gamle præst kom sig, mindede menigheden deres hertug om. Ikke desto mindre endte hele sagen med, at hertugen indsatte Knud Bramsen som ny præst i Øsby, og at slægten Bramsen kom til at beklæde embedet i tre generationer. Hans Strømesen kom ikke til at prædike igen. Han døde i 1575. Hvordan Anna Fabricius blev forsørget, efter at den nye præst overtog embedet med dertilhørende præstegård og indtægter, vides ikke, men hun levede i hvert fald frem til 1606.

      Historien om den vanvittige præst i Øsby giver således et sjældent detaljeret indblik i en meget mærkværdig sag, der i grunden var enestående, men som alligevel afspejler nogle af de nye forhold, Reformationen havde skabt for kirken i Haderslev-området.
    Notater 
    • Noter af Holger Hertzum:
      __________

      Johannes Oldendorphs selvbiografi (1563), udgivet v. A.Andersen, side 103:
      Deb 26. november (1564) om natten døde sognepræst i Øsby magister Jacob Fabritius.
      Side 105: Den 28. november blev i min og andre præsters nærværelse magister Jacobs lig begravet i Øsby kirke. Boie (Jørgen Lorentzen Boye, hans svoger) holdt ligprædikenen og smigrede ikke så lidt for sognebørnene, han græd endda. Han sagde, at han havde været skriftefader for Jacob, hvis havesyge og kærlighed til penge han ikke berørte.
      __________

      Johannes Oldendorphs selvbiografi (1563) ved A.Andersen, side 155:
      Jacob Fabritius var sognepræst i Øsby fra ca. 1550 til 1564. Han var sønderjyde og født 1503. I 1532 var han blevet immatrikuleret ved universitetet i Wittenberg og var i 1536 blevet magister dér. 1539 blev han professor i pædagogik ved Københavns universitet, og 1540-45 var han professor i fysik og tillige universitetets rentemester, men blev suspenderet på grund af manglende evne til samarbejde med de andre professorer, manglende flid, for en professor usømmelig klædedragt og mistanke om et forhold til en kvinde af tvetydigt rygte. 1547 til ca. 1549 var han dog atter i embede, men kom derefter til Øsby som sognepræst. Hvornår han tiltrådte dette embede, vides ikke med bestemthed, men i begyndelsen af 1551 var han i Øsby. Han var gift to gange, første gang med Catharina, formentlig en datter af Laurentius Boie d.Æ. i Vilstrup (død 1547) og altså en søster til hofpræsten Jørgen Boie, anden gang med Anna, som efter hans død blev gift med efterfølgeren Hans Strömesen (se note 166) og døde 1606. - H. Rørdam siger om ham, at han synes at have egnet sig mere for det praktiske liv end for videnskabelig virksomhed. Pengesager havde han god forstand på, som det fremgår af hans virke som rentemester ved universitetet, og det er nok dette, Olden-dorph med rette eller urette udlægger som "havesyge og kærlighed til penge". - At Boie havde været Fabritius' skriftefader, er en selvfølge; det var han som provst.
      __________

      De Hansborgske Domme 1545-1578, bd. III, side 1208: Haderslev 1562 7. juli.

      Attest og anbefalelsesskrivelse til magister Jacob Fabricius, sognepræst i Øsby.
      Om arrestation af hans tidligere kapellan, Johan Hansen.
      En kvindelig slægtning af præstens hustru er blevet krænket i præstegården. Dette har givet anled-ning til rygter om præsten. Den tidligere kapellan skal imidlertid have bekendt sig skyldig, men er forsvundet. Hertugen henvender sig til kongen og alle øvrighedspersoner med anmodning om, at den undvegne kapellan må blive arresteret, hvor han antræffes, så han kan retsforfølges.
      Fol. 33 r.
      Schein und furdernusschrifft mester Jacob zu Øsbu geben uber seinenn gewesennen cappelan, so seines weibs freunndin geschwecht, das derselbe, wo er antroffen muge, angehaltenn und rechtlich vorvolgt werden.
      Actum Haderschleben den 7. julii anno etc. 62.
      Wir Johanns etc. empieten der konig zu Denne-margken etc. unseres fruntlichen ge-libten her vettern und brudernn, rethen, amptleuthen, bischoffen, apten, prioren, vogtenn, burgemestern und menniglich derselben bevheligs unsern gnedigen grus und geneigten willen zu-vornn und fuegen euch hirmit gnedig wissen, alse sich leider itzig lauffenden jares zugetragenn, das den wirdigen maister Jacob Schmid, pastorn zu Ossebu, seins weibs freundin, welche einem andern ehrlich vorlobt und vor-sprochenn gewessen, in seinem hause und brot geschwecht und geschendet worden, woruber gedachter mester Jacob aus gefasten verdacht und fluchtigem geschrei zu allerlei muhe und beschwer geratten, in deme er zu ablehnung geregtes argwons und errettung seiner unschuldt allerhandt furbringen und sunderlich berichtenn lassen, das einer her Johan Hanssenn genant, sein gewesener cappelan solcher mishandlung schuldich, der auch die tadt offentlich bekant und uff sich genom-menn haben solt, und sich demnach zu seiner anzeige und nachweisunge seiner gerumpten unschuld erpoten, recht-lich furderung gegen gedachtenn ehr, eidt und aller wolthatt vegessenen theter ernnstlich zugebrauchen und solchs alles der gepur mit rechte zu exequiren, wie ih-me danne anders nicht gezimen wolt, und uns derwegen umb unseren schrifftlichenn schein und furdernus un-derthenig gepeten, das wir ihme demnach in anmerkunge der hochbschwerlichen allerseitz gelegenheit solch un-ser offen schreiben fuglich nicht wissen zuvorsagen, und gesinnen und begeren derwegen gnedig, do gedachter herr Johan Hansen etwan bei euch in eurem amptlichem jurisdiction oder gepiete möchte antroffen, und ihr da-rauff von unserm pastoren magister Jacob christlich er-sucht werden, ihr wollet ihme nicht alleine gunstige mugliche wilfferunge beweisen, sundern auch ferners vorholffenn sein, damit er gepurlich schleunig recht wieder gedachten her Johan Hanssen zuerlangen, und das der thetter zu vorwirgten straffe, andern zum abschew und exempel und sich zuvordinst muge angehaltenn und vorvolget werden, und wollet ihme dieser unser furder-nus geniesen lassen. Daran geschicht uns neben dem, das es pillig, zu sundern gefallenn, und seints hinwider mit gnad und allem guten zuerkennen geneigt. Datum unter unserm Furstlichen secrett.

      (Tak til Jonna og John Arnkiel som har fundet al ovenstående information)
    • (Research):Fra [Haderslev Herreds Præstehistorie, 1936]

      6. 15 . .— 1564. N. N.
      Truet med Afsættelse 1563 fordi han ikke vilde indgive Fortegnelse over sine Indtægter.

      7. 1564— 1566. Jacob Schmidt (Jacobus Fabritius).
      Mulig f. her. Søn af Nr. 5. Discipel af Luther. imm. Wittenberg 1532. 27/4 1536 Magister Wittenberg. 1540 Prof Fysik Kbh. Univ. afs. 154. inds. paany 1547. 15.. Rentemester Kbh. Univ. Skal have været slemt pengegerrig, Død Øsby 26/11 1566.

      ~ 1) 15 .. AnnaLauritsdatterBoye.x (Boëthius). F. Vilstrup 15 .. død 15 .. Datter af Sp. Vilstrup Nr. 10 Laurentius Boéthius Agricola.

      ~ 2) Anna....... Død Øsby . /12 1606. begr. sm. St. 14/12 s. A.
        II Hustru ~ 2) Hans Strømesen, Sp. her, se Eftm.
      Børn: 1) Philip Jacobsen Fabricius. F. 15.. Diakon Øsby, se der Nr. 1.
      2)— 11) Ukendte [7]
    Person-ID I5141  weikop | Munch grenen
    Sidst ændret 4 jul. 2020 

    Far Johannes Schmidt,   f. ca. 1478   d. Ja, dato ukendt 
    Ægteskab Ja, dato ukendt 
    Børn
    +1. Jacob Fabricius,   f. 1508, Øsby sogn, Haderslev amt Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 26 nov. 1564, Øsby sogn, Haderslev amt Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 56 år)
     
    Familie-ID F1697  Gruppeskema  |  Familietavle

    Familie 1 Anna   d. Ja, dato ukendt 
    Ægteskab Ja, dato ukendt 
    • De fik 11 børn [Per Andersen, Fra Hvide til Hundevad] [8]
    Børn 
    +1. Philip Jacobsen Fabricius,   f. før 1547, Øsby sogn, Haderslev amt Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 1630, Øsby sogn, Haderslev amt Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder 83 år)
    Familie-ID F1695  Gruppeskema  |  Familietavle
    Sidst ændret 4 jul. 2020 

    Familie 2 Catharina Lorentzdatter Boye,   f. ca. 1530, Vilstrup sogn, Haderslev amt Find alle personer med begivenheder på dette stedd. ca. 1547 (Alder 17 år) 
    Ægteskab Ja, dato ukendt 
    • Der er forskellige meninger om Jacob var gift med Catharina Boye.
      ----
      Per Andersen skriver i 'Fra Hvisde til Hundevad':
      Nogle mener, at Jacob Fabricius først var gift med Catharine, der skulle være en søster til hans ven fra universitetet, Jørgen Lorentzen Boye og datter af Lorentz Boye, sognepræsterne i Sdr. Vilstrup. Men dette synes ikke at være korrekt. Derimod synes det sikkert, at han blev gift med Anna, med hvem han fik ikke mindre end 11 børn. [8]
    Familie-ID F1698  Gruppeskema  |  Familietavle
    Sidst ændret 4 jul. 2020 

  • Begivenhedskort
    Link til Google MapsFødsel - 1508 - Øsby sogn, Haderslev amt Link til Google Earth
    Link til Google MapsUddannelse - Immatrikuleret ved universitetet i Wittenberg - 1532 - Wittenberg universitet, Wittenberg, Tyskland Link til Google Earth
    Link til Google MapsBeskæftigelse - Magister - 1536 - Wittenberg universitet, Wittenberg, Tyskland Link til Google Earth
    Link til Google MapsBeskæftigelse - Professor i Latin - 1538 - Københavns universitet, København Link til Google Earth
    Link til Google MapsBeskæftigelse - Professor i pædagogik - 1539 - Københavns universitet, København Link til Google Earth
    Link til Google MapsBeskæftigelse - Professor i fysik - fra 1540 til 1545 - Københavns universitet, København Link til Google Earth
    Link til Google MapsBeskæftigelse - Sognepræst - 1550 - Øsby sogn, Haderslev amt Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - 26 nov. 1564 - Øsby sogn, Haderslev amt Link til Google Earth
    Link til Google MapsBegravelse - 28 nov. 1564 - Øsby kirke, Øsby sogn, Haderslev amt Link til Google Earth
    Link til Google MapsHistorie - Historien om den vanvittige præst i Øsby - 1566 - Øsby kirke, Øsby sogn, Haderslev amt Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 
    Kort forklaring<  : Adresse       : Beliggenhed       : By       : Sogn       : Amt/Region       : Land       : Ikke indstillet

  • Kilder 
    1. [S802] Per Andersen, Fra Hvide til Hundevad 1993, incl. 1996 rettelser, 3 jul. 2020, Side 69ff, B0007. (Troværdighed: 3).

    2. [S798] Jonna og John Ahrenkiel, Ahrenkiels, Jonna og John, http://ahrenkiels.dk/toldsted/, 4 jul. 2020, http://ahrenkiels.dk/toldsted/per01193.htm De angiver selv kilden Hjerndrup anetavle (Troværdighed: 3).

    3. [S798] Jonna og John Ahrenkiel, Ahrenkiels, Jonna og John, http://ahrenkiels.dk/toldsted/, 4 jul. 2020, http://ahrenkiels.dk/toldsted/per01179.htm (Troværdighed: 3).

    4. [S802] Per Andersen, Fra Hvide til Hundevad 1993, incl. 1996 rettelser, Side 69ff, B0007. (Troværdighed: 3).

    5. [S798] Jonna og John Ahrenkiel, Ahrenkiels, Jonna og John, http://ahrenkiels.dk/toldsted/, 4 jul. 2020, http://ahrenkiels.dk/toldsted/per01179.htm Angiver selv kilden Michael Erichsen, Vejby (Troværdighed: 3).

    6. [S803] https://haderslevstift.fkdk.folkekirken.dk/, Haderslevs stifts hjemmeside, 4 jul. 2020, https://haderslevstift.fkdk.folkekirken.dk/reformationen-500-aar/den-vanvittige-praest-i-oesby som skriver: "Gengivet med tilladelse fra forfatteren: Mikkel Leth Jespersen, museumsinspektør, ph.d., Museum Sønderjylland" (Troværdighed: 3).

    7. [S804] Aage Dahl, Haderslev Herreds Præstehistorie, https://dis-danmark.dk/bibliotek/909819.pdf, 4 jul. 2020, Side 114, B0018. (Troværdighed: 3).

    8. [S802] Per Andersen, Fra Hvide til Hundevad 1993, incl. 1996 rettelser, 4 jul. 2020, B0007. (Troværdighed: 3).