- Hans Hansen Jacobsen blev født paa gaarden 23.12.1782 og blev opkaldt efter morfaderen, den tidligere besidder af gaarden, og han er saaledes 40 aar gammel, da faderen dør. Et halvt aar efter moderens død i februar 1825, faar han 19.11.1825 kongelig concession til at afholde vielse i hjemmet paa gaarden med den da gravide Maren Pedersdatter, der var født 20.9.1802 i Fønsskov, Føns sogn paa Fyn, som datter af gaardmand Peder Hansen og hustru, Maren Søren Lyes. Vielsen mellem den 44-aarige brudgom og den 24-aarige brud fandt sted 8.4.1826 - og 14 dage efter fødtes den første søn.
Iflg. Skyld- og Panteprotokollen udsteder han derefter en obligation paa 1700 rdl. til broderen, gaardmand i Bjert Falle Hansen Jacobsen.
Desværre viser det sig, at Hans er sindssyg - eller sindssvag som det hedder i de gamle dokumenter - og gaarden maa gaa paa auktion, hvor den i 1828 bliver købt af Jørgen Petersen Lollik fra "Bjergagergaard" i Bjert.
Tragedien er stor. I forbindelse med udgivelsen af bogen om Sønder Bjert Sogn i 1968 har lærer Valdemar Uldall Juhl i Agtrupskov gennem sine studier fundet et brev, dateret 18.4.1829 fra Hans Hansen Jacobsen om sine kvaler:
"Jeg vil gerne bede om I vilde give mig et Svar paa om Gaarden er min eller ej. Som Hans Fallesen i Binderup og Hustru og Arvinger har overladt til mig engang, og vil nu tage den fra mig at jeg ikke kan faa at vide, om jeg skal have noget eller ikke. Jeg sad jo i Haderslev den Gang Auktionen var, den Tid jeg kom hjem jog de mig og min Kone og Børnene ud. Jørgen Petersen i Bjert (der paa auktionen køber gaarden) og Trauls Petersen i Agtrup (dennes broder) og Mikkel Uldall i Binderup (Hans's fætter = hans fasters søn). Falle UIdall (Mikkels broder), som og tog gaarden, og jeg maatte forføje mig med Kone og Børn til Gammel Aalboe (I Stenderup sogn, hvor konens søster var gift).
Jeg vil dog gerne vide, om de kan tage fra mig Gaarden og det hele Vaaring er ikke hjemme.
Jeg er dog i Mening om, at Gaarden er min endnu, og jeg gaar og ved ikke, hvad jeg kan lade og gøre. Jeg ved ikke andet end min svoger (skal være broder) Falle Hansen og mine svogre have bekommet alt, hvad de kan tilkomme efter Faderen- og Moderen Arv, som have behøvet denne Gaard, som jeg og mine Søskende er født paa og opdragne. Nu vil jeg om det er mit, jeg haver dog forlængst meddelt i Vinter. Jeg haver dog ikke kundet bekomme det, naar jeg haver bedet dem om haver dog nægtet mig det. Nu vil jeg gerne vide, om jeg skal saade eller de andre. Det var som de vilde jage mig ud, hvem jeg ikke skylde dem noget.
Jeg haver ikke seet, de har betalt en Skilling. Min Kone vil ikke sige mig noget, og hun var dog hjemme den Gang, de holdt Auktionen. Jeg var dog i Mening om, at hun og ved og hvad som tilhører Gaarden inden og uden for er mit saa vidt mit Distrikt naar.
Binderup, den 18. April 1829
sign. Hans H. Jacobsen"
Hvorledes sygdommen har manifesteret sig, og hvorfor gaarden skulle paa auktion, naar der var kone og børn, ved man ikke. Men i hvert fald blev fætteren Michel Uld all paa "Juhlsminde" udnævnt til curator.
Det viste sig, at ikke hele gaarden var blevet solgt i 1828 til Jørgen Petersen Lollik, for den 21.12.1833 begærer curator auktion over det Hans Hansen Jacobsen tilhørende ejendoms kaadnersted kaldet "Hvidagerkrog" paa 18 tdr. land 4 1/8 skp. og boniteret til 6 tdr. 1 3/8 skp.
Auktionen bliver en kamp mellem Peder Christensen Juhl paa Binderup Mølle og Falle Uldall paa "Binderupgaard", hvor sidstnævnte vinder kampen til en pris af710 rdl. courant eller 1136 rbdl. sølv. Og saa overdrager Falle Uldall kaadnerstedet til curator, hans broder Michel Uldall, som selvfølgelig ikke selv havde kunnet byde. "Hvidagerkrog" paa Binderup Markude ved Vesterskoven - havde iøvrigt indtil 1799 hørt under "Juhlsminde".
Michel Uldalls curatorium blev fornyet i 1840, hvor ordlyden iflg. det endnu eksisterende originale dokument i familiens besiddelse er:
"Curatorium for Gaardmand Michel Uld all i Binderup, Bjert Sogn, som lovlig beskikket Curator for den under Curatel satte Hans Hansen Jacobsen sammesteds.
Da Gaardmand Michel Uldall i Binderup af Retten er bleven beskikket til Curator for den under Curatel værende Hans Hansen Jacobsen i Binderup, saa vorder ham af mig, hans Kongel. Majestæts Kancelliesekretair G.L.Clausen, constitueret Herredsfoged for Tyrstrup Herred, herved meddeelt dette Curatorium til Iagttagelse og Efterlevelse, at han, som ærekjær Mand forstaaer dette ham overdragen Curatel, saaledes, at hans Curands Gavn Bedste og Tarv i alle optænkelige Maader befordres og fremmes, Skade derimod best mueligt forhindres og afvende s, i særdeleshed at sørge for sin Curands Formues forsvarlige og anordningsmæssige Administration, og derover aarlig at aflægge vedbørlig Regnskab for vedkommende Herredsfoged.
For Opfyldelsen af disse Forpligtelser hæfter (udstreget: Formynderen) Curatoren med sin hele Formue, og har han at lade dette Curatorium protocollere paa sit Folium i Tyrstrup Herreds Skyld- og Panteprotocoll, samt at saadant er skeet, ved Protocollationsattest at beviisliggiøre.
Haderslef i Tyrstrup Herredsfogderie den 5. nov. 1840
sign. G.L.Claussen const.
Paaskrifter:
Den 17. nov. 1840 protocolleret i Tyrstrup Herreds Skyld- og Panteprotokol Folio 3533 og indført i bogen n.18 Pag. 634, hvilket hermed attesteres.
sign. Timmermann
Foranstaaende Curatorium kan som berigtiget, efter at Regnskab indtil Forbruget af hele Kapitalens Formue er aflagt, revideret og fundet rigtigt af Overformynderiet og godkjendt af Bjært Sogneraad paa Fattigvæseners Vegne, nu slettes i Skyld- og Panteprotocollen.
Nørre Tyrstrups Herredskontoir i Kolding, den 1. februar 1868
(Det er efter 1864, hvor Bjert Sogn som et af "De 8 Sogne" overgik til Kongeriget).
Ved et dokument af 23.11.1855 overgaar curatoriet til Michel Uldalls svigersøn paa "Juhlsminde", Mads Lauesen Juhl, og det fastslaas samtidig, at overformynderiet administrerer en kapital paa 1153 rdl. 2 mark og 6 2/3 pen., der indestaar i den gaard i Bjert, som tilhørte Hans's nu afdøde broder, Falle Hansen Jacobsen, hvis enke nu var gift med Laue Pedersen Østergaard.
Naar curatoriet blev aflyst paa "Juhlsminde" skyldes det sandsynligvis, at det er overgaaet til Mads Juhls svoger, Niels Uldall paa "Agtrupgaard", hvor Hans Jacobsen dør 1.11.1871 næsten 89 aar gammel.
Hans ægteskab med Maren Peders datter blev opløst, hvorefter hun med de 2 børn rejser hjem til forældrene i Fønsskov. 43 aar gammel bliver hun dog gift igen med gaardmand Peder Larsen i Gadstrup i Nørre Aaby sogn, hvor hun dør 27.3.1870 68 aar gammel.
I ægteskabet fødes 2 børn:
1. Hans Hansen Fallesen (1826- ? ) der bliver husmand i Nørre Aaby og bliver gift 3 gange:
a. Maren Hansdatter, b. Anne Marie Hansdatter og c. Karen Kirstine Nielsen
2. Marie Kirstine Fallesen (1827- ? ) der bliver gift 2 gange: a. Niels Nielsen og b. Hans
Christian Nielsen, der begge er hjulmænd i Harndrup paa Fyn.
(Tak til Ole Henrik Toftegaard for ovenstående fra 'Gårdene i landsbyen Binderup, Sdr. Bjert sogn')
|