Slægten (flere led) Arnkiel

Slægten (flere led) Arnkiel

Mand - Ja, dato ukendt

Generationer:      Standard    |    Lodret    |    Kompakt    |    Felt    |    Kun tekst    |    Anetavle    |    Viftediagram    |    Medie    |   Kort    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Slægten (flere led) Arnkiel (søn af Hartich Arnkiel); og døde.

    Notater:

    I slutningen af 1400-tallet oprettedes et toldsted ved Nybøl. Nord for byen udmundede den gamle betydningsfulde Ribevej i Hærvejen, så der dannedes et knudepunkt for trafikken.

    Flere danske konger har gjort ophold på Toldsted, som ikke kun var toldopkrævningssted, men også kro, "post-hus" og brændevinsbrænderi.

    Slægten blev gift med den Ja, dato ukendt. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. Asmus Arnkiel blev født cirka 1510 i Toldsted, Hjordkær sogn, Aabenraa amt; døde efter 1563 i Toldsted, Hjordkær sogn, Aabenraa amt; blev begravet i Hjordkær sogn, Aabenraa amt.

Generation: 2

  1. 2.  Hartich Arnkiel blev født cirka 1400 i Toldsted, Hjordkær sogn, Aabenraa amt; og døde.

    Notater:

    Hartich eller Hartvig Arnkiel nævnes engang efter 1420, som medlem af Flensborgs Vor Frue købmandsgilde, han regnes for at være den første kromand / tolder i Toldsted omkring år 1435.

    I Hjordkær kirkebog, vort lands ældste (fra 1573) har præsten tegnet et mærke, som henfører til familiens våben,ud for indførsler der vedrører familien Arenkiel, og den kendte provst og forfatter Troels Arnkiel (1639-1712) har benyttet det i sit laksegl. Arenkielernes våben tyder på nær tilknytning til egnen, det svarer til det våben, som Urne- slægten førte, nemlig et ørnelår med tilhørende klo.

    Udlægning af våbenlighederne af H.V.Gregersen:
    "Våben ligheden kan skyldes at Urne slægten havde ejet den jord hvorpå Toldsted og Nybøl ligger, måske har der været blodfællesskab mellem Urnerne og Arenkielerne.Under den senmiddelalderlige krise måtte Urnerne udvandre, de havde ikke på deres hjemegn kunnet skaffe de levevilkår, som var naturlige for en adelsslægt.Dette har imidlertidig ikke hindret enkelte medlemmer af denne slægt i at forblive på egnen og opgive adelens for rettigheder. De sank med andre ord ned i bondestanden, men vel og mærke ned i den mest velbjærgede del af denne stand."

    Der kan læses mere om Arenkielernes hjemstavn, Urnehoved- egnens og oksehandlens historie i H.V. Gregersens bog Toldsted ved Hærvejen, Folkeligt Forlag. Haderslev. 1978

    Bogen giver et godt indtryk af forholdene, men der bør tages hensyn til fejl og mangler, og påstande.

    Tak til Jonna og John Arnkiel som har fundet al ovenstående information.
    Jonna og John angiver selv  at oplysninger er fra Gunvor Kofoeds: Ahnetavle for familien Rasmussen fra Halk præstegård, Arnkiel, Rüben-Møller, Bøttern 1930-1962.

    Børn:
    1. 1. Slægten (flere led) Arnkiel og døde.