Erich Jensen Hundevad

Mand ca. 1535 - 1604  (69 år)
- Frimand på Hundevad, ved død på aftægt på landbol i Bæk

Generationer:      Standard    |    Kompakt    |    Lodret    |    Kun tekst    |    Register    |    Tabeller    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Erich Jensen Hundevad blev født cirka 1535 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; døde i sep. 1604 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Hashtag: Ejer, Hundevad
    • # Kort info: Frimand på Hundevad, ved død på aftægt på landbol i Bæk
    • Historie: Erich Jensen Hundevads fortælling
    • Historie: Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; Hundevad, frigården i Vonsbæk sogn
    • Besidder gården: før 1564, Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; Inden 1564, da Erich Jensen stod opført i kirkeregnskabet med en gæld på 1 daler for noget tømmer
    • Bopæl: før 1604, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; Bor på et bol ved sin død i 1604

    Notater:

    Fødsel:
    Fødselsår er gæt udfra tidligere og senere generationer

    Historie:
    Frigården Hundevad i Vonsbæk har i mange generationer været stamgård for en nu vidtforgrenet slægt. Begrebet frigård findes i Sønderjylland (Slesvig) og på Bornholm; en frimand har på et vist tidspunkt, ofte tilbage i 1400 - 1500-tallet, opnået kongelig gunst i form af visse "friheder", skattefritagelser, for en navngiven gård.

    Disse privilegier var personligt givet til den enkelte mand og hans slægt i form af et frihedsbrev, der skulle bekræftes ved ejer- og kongeskift. Stadfæstelsen af friheden voldte intet besvær, så længe gården blev i slægten, kom den derimod på fremmede hænder, var det mere usikkert. Disse breve blev derfor i egen interesse klenodier, der blev forsvarligt opbevaret på gårdene.

    Nøjagtigt hvad bestod disse privilegier så i? Frimændene skulle betale plovskat, kirketiende og i krigstilfælde stille hest og rytter; men andre skatter og afgifter til Øvrigheden (kongen) var de fritagne for, såvel for hovedgården, som for eventuelle tilliggende gårde; de var også fri for indkvartering og kørsel. Frimændene var ikke at ligne med adelige herremænd, nok var de blandt sognets spidser, men bønder var de. Herredsfogedembedet var dog ofte besat af en frimand.

    Ejere af Hundevad
    1507 Christen Termansen får frihedsbrev på Hundevad
    1540 Jens Christensen får fuldt og endeligt skøde på Hundevad

    Historie:
    Hvem Jens Christensen var gift med vides ikke, lige som vi heller ikke ved præcis, hvor mange børn han fik. Han fik mindst sønnen Erich Jensen Hundewad, der overtog gården Hundevad efter faderen. Denne overtagelse må være sket inden 1564, hvor Erich Jensen stod opført i kirkeregnskabet for Vonsbæk med en gæld på 1 daler for noget tømmer og med en rente på 2 sk. Desuden havde Vonsbæk kirke en ko gående hos Erich Jensen, og det samme havde Astrup kirke. Faderen Jens Christensen levede dog endnu på dette tidspunkt, men var sandsynligvis gået på aftægt.
    Fra 1570 og fremover skyldte Erich Jensen en del penge til Vonsbæk kirke. I 1585 var gælden på 65 mark, 8 skilling og 11 daler, og på dette niveau forblev den indtil den endelig blev betalt i 1646-47 af hans søn, Nis Erichsen.
    Erich Jensen Hundewad havde tilsyneladende temperament og var noget af en slagsbroder. Af registret over sager for 1602/03 fremgik det, at han slog Matz Andersen fra Bæk med et spyd i hovedet, da de sammen var på vej hjem fra Haderslev. Bøden for dette blev fastsat til 3 daler.
    I 1603 var det galt igen, men denne gang gik det ud over Erich Jensen selv. Morten Dinsen fra Vonsbæk skubbede Erich ned af hans vogn og slog ham under øret. Aret efter døde Erich Jensen, og familien mente, at årsagen måtte være de kvæstelser, som han havde pådraget sig af Morten Dinsen. Erich Jensen blev ifølge kirkebogen begravet den 3. oktober 1604. Bortset fra denne oplysning er der desværre ikke yderligere oplysninger om Erich Jensen og hans familie at finde i kirkebogen.
    Erichs søn, Nis Erichsen Hundewad, stævnede i 1604/05 Jep Jørgensen Spar- lund i Stenderup, Matz Iffuersen i "Sol- kier", Matz Gerdtzen i Bæk og Nis Michelsen i Vonsbæk for ikke at have mødt på tinget og vidnet om, hvad de vidste om Erichs død året før. For denne udeblivelse måtte de hver betale en bøde på 12 sk., som de endte med at betale. Tilsyneladende ville disse bønder, der alle hørte til blandt de store gårdmænd, hellere betale en bøde end at vidne mod Morten Dinsen.
    Sagen om Morten Dinsens skyld i Erich Jensens død blev dog endelig bragt for tinget i 1605/06, hvor Morten Dinsen blev frikendt for at have forårsaget Erichs død. Morten Dinsen skulle dog betale en sum penge til slægt og venner efter lov og skik, samt 6 daler til kongens kasse. Sagen blev i øvrigt ikke særlig belastende for Morten Dinsen, idet han blev valgt til sandemand.
    Ejerforholdene for gården Hundevad er lidt uklare i denne periode. Af flere kilder fremgår det, at Erich Jensen boede i Bæk og ikke i Vonsbæk. Øjensynligt boede han på det landbol, der i 1540 som beskrevet ovenfor blev skilt fra Kragelund og lagt til Hundevad-gården. Hvorvidt hans fader, Jens Christensen, fortsat boede på Hundevad er ikke klart. Det er derimod sikkert, at Erich Jensens søn, Nis Erichsen Hundewad, overtog gården, formodentlig ved hans faders død i 1604.

    (Ovenstående er fra Per Andersens bog 'Fra Hvide til Hundevad')

    Død:
    Erich Hundevad dør 1604 under lidt mystiske omstændigheder. Han var en notorisk slagsbror, og mange er de tvister herredsfogeden har måtte mægle i, med bøder til Erich til følge. I 1603 skubber Morten Dinsen i Vonsbæk til Erich Hundevad, så han falder af sin vogn. Han har også fået et slag under øret.

    I første omgang idømmes Morten Dinsen en bøde på 1/2 daler, men faldet må tilsyneladende havde været alvorligere end først troet, for Erich Hundevad dør året efter.

    Sønnen Nis Erichsen Hundevad stævner 4 af egnens solide gårdmænd til at vidne i sagen om faderens død, men mændene udebliver og idømmes hver en bøde på 12 skilling.

    1605-06 frikendes Morten Dinsen for at have forårsaget Erich Hundevads død, men han skal dog bøde til slægt og venner efter lov og landsret. Til kongens kasse skal han bøde 6 daler.

    Sagen har åbenbart ikke været belastende for Morten Dinsen, for i 1605 er han blevet udnævnt til sandemand og aflægger ed j Åstrup kirke.

    Erich blev gift med den Ja, dato ukendt. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. 2. Nis Erichsen Hundevad  Efterkommere til dette punkt blev født cirka 1570 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; døde cirka 1648 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt.


Generation: 2

  1. 2.  Nis Erichsen Hundevad Efterkommere til dette punkt (1.Erich1) blev født cirka 1570 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; døde cirka 1648 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Hashtag: Ejer, Hundevad
    • # Kort info: Frimand på Hundevad
    • Historie: Nis Erichsens Hundevads fortælling
    • Besidder gården: fra 1602 til 1635, Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt
    • Overtager gården: 1635, Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; Jvf et overladelsesdokument og skøde

    Notater:

    Fødsel:
    Fødselsår gættet udfra tidligere og efterfølgende generationer

    Historie:
    Nis Erichsen Hundewad overtog formodentlig gården Hundevad omkring sin faders død i 1604. Nis havde øjensynligt brug for en del kapital, for han lånte en del beløb af forskellige parter. Allerede i 1604 lånte han 40 mark af Astrup kirke, men beløbet dog blev betalt tilbage i 1636.
    Også i Fjelstrup lånte Nis penge. I 1610 lånte han 20 mark af Fjelstrup kirke, og i 1620 lånte han 24 mark af Vonsbæk kirke.
    Dermed havde Nis Erichsen lånt af stort set alle kirker i området! Sidstnævnte lån blev tilbagebetalt i 1646-47 sammen med faderens gæld til Vonsbæk kirke.
    Der er noget, der tyder på, at Nis Erichsen lige som sin fader havde temperament. Han var adskillige gange involveret i episoder, som det fremgår af følgende:
    - 1605: Nis Erichsen Hundewad blev af 8 nævninge fundet skyldig i at have pløjet og indlemmet en andens jord.
    - 1606: Nis Hundewad slog Jørgen Andersen til jorden og fik en bøde på 10 sk.
    - 1607/08: Nis Hundewad havde igen godt øje til sin nabos jord.
    - 1608/09: Nis Hundewad slog sin nabo og fik 5 daler i bøde.
    - 1609/10: En bøde på 1 daler for skovhugst.
    Vi kender ikke Nis Erichsen Hundevads hustru, men flere af børnene fremgår af dokumenterne: Sønnen Erich Nissen Hundewad flyttede til Ørby, stadig i Vonsbæk sogn, hvor han fæstede en gård.
    En anden søn, Jens Nissen Hundewad, overtog sammen med sin hustru Anne gården Hundevad efter sin fader. Af deres børn kendes to døtre, Sidsel, der sikkert var den ældste, da hendes mand Claus Nissen førte gården videre, og Dorthe, der blev gift med Lauritz Knudsen i Vonsbæk.
    Foruden de to sønner havde Nis Erichsen i hvert fald tre døtre: Ellen, Zitzel og Maren. Sidstnævnte blev gift med Iffuer Lauritzen i Hajstrup, Øsby sogn.
    Nis Erichsen døde givetvis i 1648, hvor sønnen Jens betalte 12 mark til Astrup kirke til hans begravelse. Da den almindelige takst var 6 mark, var der sikkert tale om to begravelser. Men den anden persons identitet er ukendt.
    (Ovenstående er fra Per Andersens bog 'Fra Hvide til Hundevad')

    Besidder gården:
    Bodil Clausen gætter at Nis overtager gården før 1604, da faderen ved sin død bor i et bol i Vonsbæk sogn

    Overtager gården:
    Nis Erichsen overlader gården til sønnen Jens og dennes kone Anne

    Død:
    Nis Erichsens død kan med rimelig sikkerhed sættes til at ligge mellem 1648 og 1652. 1648 betaler han en gældspost på 20 mark til Fjelstrup kirke, en gæld der stammer fra 1610. Samme år, 1648, betaler sønnen Jens 12 mark til Åstrup kirke for en begravelse, det kan være faderens jordefærd, for 1652 er han med sikkerhed død, idet det fremgår af det arveafkald Jens Nissen Hundevad fik den 13. september 1652 af sine søskende og søskendebørn.

    Nis blev gift med den Ja, dato ukendt. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. 3. Jens Nissen Hundevad  Efterkommere til dette punkt døde efter 1671 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt.
    2. 4. Maren Nisdatter Hundevad  Efterkommere til dette punkt blev født cirka 1610 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; og døde.
    3. 5. Ellen Nisdatter Hundevad  Efterkommere til dette punkt blev født cirka 1610 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; og døde.
    4. 6. Sidsel Bodel Nisdatter (Bodel) Hundevad  Efterkommere til dette punkt blev født cirka 1610 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; og døde.
    5. 7. Erich Nissen Hundevad  Efterkommere til dette punkt blev født i 1610 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; døde i 1687 i Avnøgård, Ørby, Vonsbæk sogn, Haderslev amt.


Generation: 3

  1. 3.  Jens Nissen Hundevad Efterkommere til dette punkt (2.Nis2, 1.Erich1) døde efter 1671 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Hashtag: Ejer, Hundevad
    • Besidder gården: fra 1635, Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt
    • Beskæftigelse: ml. 1647 og 1671, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; Kirkeværge
    • Skøde og arveafkald: 1652

    Notater:

    Besidder gården:
    Jvf skøde fra 1635 ifølge hvilket Nis Erichsen overlader gården til sønnen Jens og dennes kone Anne
    Endvidere via et arveafkald fra 1652.

    Jens blev gift med Anne den Ja, dato ukendt. Anne døde efter 1652 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. 8. Sidsel Jensdatter Hundevad  Efterkommere til dette punkt blev født i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; døde før 1709 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt.
    2. 9. Dorte Jensdatter Hundevad  Efterkommere til dette punkt blev født i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; og døde.

  2. 4.  Maren Nisdatter Hundevad Efterkommere til dette punkt (2.Nis2, 1.Erich1) blev født cirka 1610 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; og døde.

    Maren blev gift med Iver Lauritzen før 1635. Iver blev født cirka 1610; og døde. [Gruppeskema] [Familietavle]


  3. 5.  Ellen Nisdatter Hundevad Efterkommere til dette punkt (2.Nis2, 1.Erich1) blev født cirka 1610 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; og døde.

    Notater:

    Ellen har været gift med selvejer Knud Bertelsen i Feldum, men er allerede enke 1635, idet faderen dette år nævnes som hendes værge;

    Ellen blev gift med Knud Bertelsen den Ja, dato ukendt. Knud døde før 1635. [Gruppeskema] [Familietavle]


  4. 6.  Sidsel Bodel Nisdatter (Bodel) Hundevad Efterkommere til dette punkt (2.Nis2, 1.Erich1) blev født cirka 1610 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; og døde.

    Notater:

    Sidsel er endnu ugift 1635, i det faderen og så er hendes værge.

    En datter Bodel nævnes overhovedet ikke 1635, men hendes mand Christen Nissen Gymoes i Gymoes giver 1652 arveafkald. Det siges i dette dokument tydeligt, at Jens Nissen Hundevad er hendes bror. Det rummer naturligvis et tilsyneladende uløseligt problem, at der pludselig dukker en >ny< datter op. Forklaringen kan dog være den enkle, at Sidsel er identisk med Bodel, idet Sidsel ikke nævnes i arveafkaldet 1652.


  5. 7.  Erich Nissen Hundevad Efterkommere til dette punkt (2.Nis2, 1.Erich1) blev født i 1610 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; døde i 1687 i Avnøgård, Ørby, Vonsbæk sogn, Haderslev amt.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Hashtag: Ejer, Avnøgård, Ørby
    • # Kort info: Gårdmand på Annexgården eller Avnøgård i Ørby, Vonsbæk
    • Borgerskab: 1636, Haderslev, Haderslev amt; Får borgerskab
    • Besidder gården: fra 1660 til 1687, Avnøgård, Ørby, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; Fæster helgård

    Notater:

    Bindeleddet mellem frigårdslægten Hundevad i Vonsbæk by og haderslevgrenen af samme navn går over Ørby, en af de dengang fire landsbyer i Vonsbæk sogn.

    Erich Nissen Hundevad er født omkring 1610 på Hundevad som søn af Nis Erichsen Hundevad.

    Erich Nissen har borgerskab i Haderslev fra 2. marts 1636, dvs. ret til at drive forretning her, og vi må antage, at han på dette tidspunkt boede i Haderslev.

    De mellemliggende år er kildernæssigt magre, kun Vons bæk kirkeregnskab kan oplyse om et lån på 60 mark, som Erich Nissen har optaget 1646.

    I 1651 var han så i Vilstrup, og i 1655 dukkede han så igen op i Haderslev.

    I 1660 betaler han contribution af gård nr 1 i Ørby, Avnøgård også kaldet Annexgården. I 1662 fæster han den for 3 rigsdaler. Han må derfor være flyttet fra Haderslev på dette tidspunkt.

    Han dør ca. 1687. Hans hustru er ikke kendt.

    Nøjagtig hvornår sønnen Jørgen Erichsen Hundevad har overtaget Avnøgård er uvist, men 1683 betaler han plov skatten på gården, og 1687 fæster han den.

    (Tak til Bodil Clausen og Per Andersen for ovenstående)

    Erich blev gift med den Ja, dato ukendt. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. 10. Jørgen Erichsen Hundevad  Efterkommere til dette punkt blev født i 1644 i Haderslev, Haderslev amt; døde i jan. 1732 i Dalagergård, Binderup, Sønder Bjert sogn, Vejle amt; blev begravet den 2 feb. 1732 i Vonsbæk kirke, Vonsbæk sogn, Haderslev amt.


Generation: 4

  1. 8.  Sidsel Jensdatter Hundevad Efterkommere til dette punkt (3.Jens3, 2.Nis2, 1.Erich1) blev født i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; døde før 1709 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Hashtag: Ejer, Hundevad
    • Historie: Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; Claus Nissen og Sidsel Jensdatter Hundevad

    Notater:

    Historie:
    Næste frimand på Hundevad bliver ovennævnte Claus Nissen, idet »friheden« har fulgt Sidsel. En spindelinie er nemlig fuldgyldig med en mandslinie, da det er slægten, der er blevet benådet med frihedsprivilegiet.

    Claus Nissen betaler 1662 contribution (særskat) af gården og nævnes samme år i jordebogen.

    Han er søn af Nis Fallesen og Cathrine N.N. på Årø. Denne viden skyldes et særdeles heldigt fund i Haderslev amts regnskaber fra 1705 og 1723, der har givet mig det uigendrivelige bevis for paterniteten. Bonden Enewold Hinrichsen i Hajstrop, Øsby sogn, får 1705 kongelig dispensation til at indgå ægteskab med sin kusines datter Sindet, Jørgen Hansen og Maren Lauridsdatters datter fra Årø. Enewolds far, Hinrich Nissen, og Marens mor Zinnet Nisdatter er søskende. 1723 får Claus Nissen Hundevads datter Grete kongelig dispensation til at gifte sig med sin kusines søn Lauritz Jørgensen, søn af Jørgen Hansen på Årø. Lauritz er altså bror til Enewolds kone Sindet. Når oplysningerne i de to dispensationer sættes sammen, vil det sige at Hinrich Nissen, Zindet Nisdatter og Claus Nissen er søskende. Det er kendt at Hinrich Nissen er søn af Nis Fallesen på Årø, derfor må Zindet og Claus også være dennes børn.

    Claus Nissen Hundevad og Sidsel Jensdatter får i hvert fald seks børn, tre sønner og tre døtre.
    1) Ældste søn Nis Clausen bliver gårdmand i Gammel Haderslev, hvor han dør 71 år gammel i 1731. Han underskriver sig 1712, i skiftet efter forældrene, som Nis Clausen Friis.
    2) Broderen Laurids Clausen Hundevad gifter sig 1697 med Jep Jepsens datter Boel og kommer derved ind på en hel fæstegård i Vonsbæk.
    3) Den yngste søn Jørgen overtager Hundevad.
    Døtrene Anna, Trine og Grete bliver alle gift med gårdmænd.
    4) Anna med Søren Sørensen på en hel fæstegård i Ørby
    5) Trine med Matz Erichsen på en hel fæstegård i Vonsbæk. Han dør 1712 før ovennævnte skiftes datering.
    6) Endelig er Grete trolovet med Jens Fallesen, enkemand og selvejer af en halvgård i Hajstrup, Øsby sogn. De bliver gift senere på året, men han dør allerede 1721. Gretes andet ægteskab med sin fætter Laurids Jørgensen bliver så en af »brikkerne « der får puslespillet om Claus Nissens herkomst til at gå op.

    Claus Nissen dør formentlig før 1. maj 1709, idet sønnen Jørgen Clausen, der ifølge skiftet efter forældrene, dateret 10. juni 1712, har overtaget Hundevad, må forrente sine søskendes arveandele fra »afvigte 1. maj 1709«. Hans hustru Sidsel Jensdatter er muligvis død før sin mand, hun er i hvert fald død ved skiftets datering.

    Død:
    Claus Nissen dør formentlig før 1. maj 1709, idet sønnen Jørgen Clausen, der ifølge skiftet efter forældrene, dateret 10. juni 1712, har overtaget Hundevad, må forrente sine søskendes arveandele fra >afvigte 1. maj 1709<. Hans hustru Sidsel Jensdatter er muligvis død før sin mand, hun er i hvert fald død ved skiftets datering.

    Sidsel blev gift med Claus Nissen cirka 1660. Claus døde før 1 maj 1709 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. 11. Anna Clausdatter Hundevad  Efterkommere til dette punkt blev født i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; og døde.
    2. 12. Trine Clausdatter Hundevad  Efterkommere til dette punkt blev født i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; og døde.
    3. 13. Nis Clausen Hundevad  Efterkommere til dette punkt blev født i 1660 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; døde i 1731 i Gammel Haderslev, Haderslev amt.
    4. 14. Laurids Clausen Hundevad  Efterkommere til dette punkt blev født cirka 1670 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; og døde.
    5. 15. Jørgen Clausen Hundevad  Efterkommere til dette punkt blev født i 1673 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; døde i 1751 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt.
    6. 16. Grete Clausdatter Hundevad  Efterkommere til dette punkt blev født cirka 1705 i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; og døde.

  2. 9.  Dorte Jensdatter Hundevad Efterkommere til dette punkt (3.Jens3, 2.Nis2, 1.Erich1) blev født i Hundevad, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; og døde.

    Dorte blev gift med Laurids Knudsen i 1662. Laurids og døde. [Gruppeskema] [Familietavle]


  3. 10.  Jørgen Erichsen Hundevad Efterkommere til dette punkt (7.Erich3, 2.Nis2, 1.Erich1) blev født i 1644 i Haderslev, Haderslev amt; døde i jan. 1732 i Dalagergård, Binderup, Sønder Bjert sogn, Vejle amt; blev begravet den 2 feb. 1732 i Vonsbæk kirke, Vonsbæk sogn, Haderslev amt.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Hashtag: Ejer, Avnøgård, Ørby
    • Besidder gården: fra 1683 til 1708, Avnøgård, Ørby, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; 1683 betaler han plovskatten på gården og 1687 fæster han gården

    Notater:

    Nøjagtig hvornår sønnen Jørgen Erichsen Hundevad har overtaget Avnøgård er uvist, men 1683 betaler han plov skatten på gården, og 1687 fæster han den.

    Omkring 1677 er han i Ballum præstegård blevet gift med Kirsten Erichsdatter Kylling fra Fyn. De får i hvert fald fem børn, tre sønner og to døtre. Den ældste datter Anne fører fra 1708 sammen med sin mand Hans Petersen fra Sillerup Avnøgård videre. Han fæster den 1712. Men allerede 1723 går Hans Petersen dog konkurs, og svogeren Erich Jørgensen Kylling fra nabogården Frilund overtager de økonomiske forpligtigelser. Annes søster Anneken bliver 1716 gift i Vilstrup kirke med Hans Nissen (med tilnavnet Heisagger) fra Kelstrup.

    Deres børnebørn gennem datteren Anne Kirstine og dennes mand Oluf Pedersen i Binderup, Sdr. Bjert sogn, viderefører slægtsnavnet Hundevad.!' Derimod er det Jørgen Erichsen Hundevads næstældste søn, sandemand og sognefoged Erich Jørgensen Kylling, født 1680 og død 1768, der fører slægtsnavnet Kylling videre. Dette slægtsnavn findes endnu på egnen. Han er 1702 blevet gift med Maren Matzdatter af Vonsbæk.

    (Tak til Bodil Clausen for ovenstående)

    Jørgen blev gift med Kirsten Erichsdatter Kylling cirka 1677 i Ballum præstegård, Ballum sogn, Tønder amt. Kirsten blev født cirka 1650 i Fyn; og døde. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. 17. Erich Hundevad, Senior  Efterkommere til dette punkt blev født i 1678 i Avnøgård, Ørby, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; døde den 23 dec. 1752 i Slotsgrunden, Vor Frue sogn Haderslev, Haderslev amt.
    2. 18. Erich Jørgensen (Kylling) Hundevad  Efterkommere til dette punkt blev født i 1680 i Avnøgård, Ørby, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; døde i 1768; blev begravet den 28 jun. 1768 i Vonsbæk kirke, Vonsbæk sogn, Haderslev amt.
    3. 19. Jørgen Jørgensen Hundevad, Senior  Efterkommere til dette punkt blev født i feb. 1684 i Avnøgård, Ørby, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; døde den 9 feb. 1772 i Slotsgade 20-22, Vor Frue sogn Haderslev, Haderslev amt.
    4. 20. Anne Jørgensdatter Hundevad  Efterkommere til dette punkt blev født i 1688 i Avnøgård, Ørby, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; døde i 1743 i Avnøgård, Ørby, Vonsbæk sogn, Haderslev amt.
    5. 21. Anneken Jørgensdatter Hundevad  Efterkommere til dette punkt blev født i 1697 i Avnøgård, Ørby, Vonsbæk sogn, Haderslev amt; døde den 2 apr. 1766 i Kelstrup, Vilstrup sogn, Haderslev amt; blev begravet den 13 apr. 1766 i Vilstrup sogn, Haderslev amt.